Missie
· DEGOEIZAAK is een bruggenbouwer. In een gepolariseerde maatschappij is er nood aan meer kleur in zwart/wit stellingen.
· DEGOEIZAAK is een lokale beweging, zonder gestuurd te worden door nationale of regionale partijlijnen, die mensen met een open blik bundelt. Onze toppers willen zich nog meer dan voorheen maatschappelijk inzetten door partij- én ideologie-overschrijdend een sterke toekomst uit te bouwen voor inwoners, verenigingen en bedrijven in Balen.
· DEGOEIZAAK wilt geen zweeppartij zijn of mopperaars in de marge, maar heeft resoluut de ambitie om te besturen en zaken écht in handen te nemen.
· DEGOEIZAAK pretendeert niet het grote gelijk te hebben, maar stelt zich open om met een grote graad van inspraak en gehoor, gesteund op gefundeerde zaken, het beste lokaal beleid te kunnen voeren
Visie
PARTICIPATIE
“We hemme ow der gijre bij.”
· Het lokaal bestuur Balen moet een sterke betrokkenheid tonen met haar inwoners, verenigingen en bedrijven. Het moet ondubbelzinnig met hen gesprek kunnen aangaan en open staan voor hun ideeën en behoeften. Geen ‘schijnparticipatie’, maar een effectief engagement om samen met hen het beste uit te bouwen op deze plek. Dit gedachtegoed schuilt achter het principe ‘Deep Democracy’. Een sterke ploeg medewerkers en de bestuursploeg hoeft niet over alles ‘het warm water uit te vinden’, maar kan daarnaast ook aan de slag met vruchtbare suggesties vanuit de lokale gemeenschap. Meer dan 23.000 inwoners hebben allen hun ervaringen, knowhow,… dit mag niet onbenut blijven.
De bestuursploeg 2019-2024 behaalde bij de lokale verkiezingen in 2018 een nipte meerderheid van 51,9% van de geldige stemmen. Gekeken over de ganse bevolking gaat dit slechts over zo’n 35%. Ook de andere 65% moeten kunnen gehoord worden, met respect voor verkozen oppositieraadsleden, maar ook de volledige lokale gemeenschap. Een lokaal bestuur kan pas een gedragen beleid voeren als het weet wat er écht leeft.
· Een sterke samenleving steunt niet enkel op een sterk lokaal bestuur. Er is ook een sterke maatschappelijke betrokkenheid van haar inwoners, verenigingen en bedrijven nodig. DEGOEIZAAK houdt van ‘actief burgerschap’. Een lokaal bestuur moet zulke betrokkenheid stimuleren en faciliteren in het vertrouwen dat men handelt met goede intenties en openstaat voor samenwerking. Ook kritische stemmen moeten erkend worden. Wie een bezwaar indient is geen lastpost, maar voegt een extra dimensie toe, een nieuwe invalshoek. Kritische noten mogen niet in dovemansoren vallen en verdienen ook een opvolging. Wettelijke inspraakprocedures zijn hier soms te rigide in. ‘Samen’ zijn wij ons dorp.
KWALITEIT
“tMut teguj zèn.”
· Een lokaal bestuur, daar moet de efficiëntie én klantvriendelijkheid van afspatten. Belastinginkomsten moeten met een uiterste zorgvuldigheid ingezet worden. De beperkte middelen die op lokaal niveau beschikbaar zijn, moeten doelgericht ingezet worden. Het lokaal bestuur moet hiervoor dan ook over de juiste mensen op de juiste plaats beschikken in een mensgericht en efficiënt personeelsbeleid. Elke euro kan natuurlijk maar één keer uitgegeven worden. Beleid kan pas floreren als de uitvoerders ervan tevreden en gedreven zijn.
· Een lokaal bestuur moet een betrouwbare instelling zijn die correct en integer handelt, transparant en zorgvuldig werkt.
· Een lokaal bestuur moet tijdig, eerlijk en helder communiceren.
· Om in ons dorp kwaliteitsvol te wonen, te werken en te leven is een toekomstbestendige openbare ruimte van tel. Openbare ruimte moet slim ingericht zijn. Ruimte voor mobiliteit, vrijetijd en klimaat robuust openbaar groen moeten een gezonde balans kennen.
· Een lokaal bestuur moet de lat hoog leggen voor zichzelf. Onze inwoners, verenigingen en bedrijven verdienen kwaliteit.
KANSEN
“Grept de kaans as ze zich veu duut.”
· Onze gemeente moet een plek zijn waar we allen gelukkig kunnen zijn, waar we met trots over vertellen. Een plek waar we zorgeloos jong kunnen zijn en graag oud willen worden. Van de kleinste initiatieven tot de grootste projecten, moet alles kloppen. Door zich te verplaatsen in de leefwereld van een ander, bekijken we onze gemeente op een andere manier, leren daar lessen uit én koppelen daar acties aan.
· Een lokaal bestuur met veel veerkracht zit voortdurend te broeden op projecten die op de juiste momenten kunnen worden ingediend bij de diverse subsidie-oproepen. Zo maken we elke euro meer waard. Daarnaast mogen zaken ook niet op de lange baan geschoven worden omdat er geen subsidies voor bestaan. Wat moet gebeuren, moet gebeuren.
· Door in te zetten op doelgroepenbeleid kunnen we specifieke noden beter in kaart brengen en dingen beter in beweging zetten.
· Een streven naar een verdraagzame en geïntegreerde samenleving moet voorop staan. Enkel zo kunnen we onze gemeente naar een hoger en warmer niveau tillen.
· Een lokaal bestuur moet kansen zien in samenwerkingen met lokale- en bovenlokale organisaties, maar ook met andere overheden. Schaalvergroting kan een voordeel opleveren, al moet de lokale eigenheid primeren. Eenheidsworst-beleid, daar is niemand mee gediend.
· Elke realistische kans moet benut worden om het leven aangenamer te maken. Frustraties en conflictsituaties moeten aangepakt worden met oog én oor voor alle belanghebbenden, maar vooral voor ‘de goede zaak’.